sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Tutorial: Kuvien muokkaaminen Photoshopissa

Siitä on aikaa, kun tein viimeksi kuvien muokkaamisesta postauksen ja sillon ohjelmakin oli eri (tein siis edellisestä muokkaustyylistäni eli "pehmeästä ja lämpimästä" tutorialin PhotoScapelle, mutta siitä postauksesta Flickr on kadottanu kuvat, niin en kehtaa edes linkata sitä tähän). 

Nykyään käytän siis eniten Photoshopia kuvien muokkaamiseen, joka on tullu mulle tutuksi kuviskoulusta ja Studio Sarasteelta tetissä ollessani (sinne meen siis kans kesätöihinkin). Epäilen, että monelta ei tätä ohjelmaa löydy, mutta niille, joilta löytyy, niin tässäpä jonku näköstä ohjetta muokkauksiin! Jos siellä ruudun takana on kuitenkin joku, joka haluais tutorialin jollekkin muullekin ohjelmalle, niin kommenttia tulemaan! Ossaan kuitenki käyttää suhteellisen montaa muokkausohjelmaa. :)

Mullahan on digijärkkärinä tosiaan Sonyn Alpha 390, johon mulla löytyy muutama erilainen putki (lisätietoja kameravarustuksesta löytyy mie-välisivusta). Tämän kuvan oon kuvannu ihan perus kittiputkella, eli 18-55mm f/3.5-5.6 -objektiivilla, koska se on ainoa kamera, jolla saan oman käden etäisyydeltä otettua itestäni kuvan. Asetuksena mulla on P, koska ihan vaan blogia varten kuvatessa en jaksa kuvata M-asetuksella, jollei oo jotain hirveää valo-ongelmaa tai muuta.


Ensin siis avaan kuvan Photoshopiin aivan normaalisti. Yleensä avaan samalla kerralla kaikki muokattavat kuvat, koska kuvien avaaminen kansioista on tuskaa - varsinkin, kun tallennan ne vielä eri kansioon. Tässä kuitenkin näätte, miltä minun kuvat näyttää ennen muokkausta.


Ensimmäiseksi muokkaan kuvan valoisuutta ja kontrastia klikkaamalla ylhäältä Image → Adjustments → Brightness/Contrast ja säätelemällä fiiliksen mukaan. On siis vaikea sanoa, kuinka paljon kirkkautta tai kontrastia pitää laittaa. Vaihtoehtoisesti tämän homman voi skipata vain klikkaamalla Image-valikosta Auto Contrast -nappulaa, mutta se ei aina näytä hyvältä.


Koska en ainakaan ite halua ikuistaa finnejä tai esim. levinnyttä meikkiä, niin korjaan ne sivusta löytyvällä Spot Healing Brush Tool -laastarijutskalla. Joskus sillä ei tuu hyvää jälkeä, niin käytän sitten kloonaavaa leimasinta siitä vähän alapuolelta, mutta yleensä siis homma hoituu tuolla.


Seuraavaksi meen Image → Adjustments → Selective Colour säätelemään eri värien kylläisyyksiä sun muita nätisti. Katon aina kuvakohtasesti, miten niitä säätelen, mutta pääsääntösesti ainakin kirkastan vihreää nurmikkoa, jos sitä kuvassa sattuu olemaan ja tällä kertaa myös paidan sinistä ihan vähän.


Koska joitakin värejä säätäessä tuolla Selective Colourilla myös haluamattomat kohdat muuttaa väriään esim. tuossa kuvassa huulipunan punaisuuden mukana myös kasvojen punaisuus korostuu. Tämän takia kopioin tuon kuvan (oikealla Layers-kohdassa painan right clickiä tason päällä ja sitten Duplicate layer) ja teen punaisen muokkaukset siihen. Sen jälkeen menen Layer → Layer Mask → Hide All ja valitten seuraavaksi työkaluksi siveltimen ja valkosen värin, jolla sitten paljastan maskista niitä kohtia, jotka haluan näkyviksi.


Tämän jälkeen yhistän tasot eli oikealla menen Layers-laatikon oikeassa kulmassa olevaan listamaiseen juttuun, missä on nuoli vieressä ja painan sieltä Flatten Image. Tämä sen takia, että voin tallentaa kuvan JPG-muodossa ja kuvan voi sitten laittaa jonnekin (netissä Photoshopin muotoa ei hyväksytä yleensä ladattavaksi). Jos kuitenkin haluan muokata kuvan tasoja (layereita) vielä myöhemmin, niin jätän yhistämättä ne tai tallennan kuvan kahdesti eri muodoissa.


Jos kuitenkin haluan kuvaan vielä jotain extraa, niin saatan säädellä Color Balancea tai klikkaan jonkun Tim Kiukkaan tekemän actionin (eli valmiin muokkauksen) päälle oikealla löytyvästä laatikosta, niin kuin yllä teen. Ja jos vielä haluan kuvasta kivan mustavalkosen kuvan, niin meen oikealla näkyvällä tavalla vaihtamaan kuvan mustavalkoseksi (Image → Mode → Grayscale). Actionin jälkeen mustavalkosista kuvista tulee minusta kivemman näkösiä.


Saatan vielä sen jälkeen muokata mustavalkoisen kuvan kirkkautta ja kontrastia samalla tavalla kuin ylempänä.


Lopuksi vielä tietenkin vaihdan kuvan kokoa blogin kirjoitusalueen koon mukaisesti (mulla se on 950) menemällä Image → Image Size ja kirjoittamalla oikean leveyden (pituus muuttuu samassa suhteessa automaattisesti). Sitten tallennan kuvan oikeaan kansioon ja lisään blogiin tai minne ikinä haluankin - jos siis haluan. 

Loppuun vielä ennen-jälkeen kuvat! Mitäs tykkäätte? :)

ps. vaikutan ihan nörtiltä tämän jälkeen, mutta minkäs teet! 

2 kommenttia: