keskiviikko 21. elokuuta 2013

Partiolainen (o)saa

Kysymyksiä tuli mukavissa määrin ja tässä tulisi sitten vastauksia samalla mitalla! Toivottavasti minusta on edes vähän apua kaikille kiinnostuneille! Jos jollaki löytyy kiinnostusta tämän postauksen jälkeen partiota kohtaan, niin älkää epäröikö sen alottamista. Aivan mahtava harrastus ja aina mahtuu lisää mukaan. Jos asut Rovaniemellä ja haluat ilmottautua mukaan, niin ota yhteys vaikkapa Rovaniemen seurakunnan partiotyöntekijään tai klikkaile ittesi meiän lippukunnan nettisivuille.

Oisko teillä muuten kiinnostusta ihan normaalille kysymyspostaukselle, nyt ko koulutki on alkanu? :)


 Parasta eräjormailussa? 
Haha, pakko vastata kliseisesti, että se seura! Mitä vaan kestää missä vaan, jos mukana on hyvä seura huumoreineen. Kukapa nyt inhottavien ihmisten mukana haluais minnekkään vapaaehtosesti? Jos meinasit retkeilyssä yms. parasta, niin minusta se on ainaki oikeasti tosi vapauttavaa lähteä jonnekki keskelle ei-mitään muutamaksi päiväksi.

 Entä kamalinta? 
Hankalat ihmiset, joista ei voi välttyä. Varsinki nyt johtajana on pakko olla tasapuolinen kaikille, vaikka kuinka toisen naama vituttaiskin. Kamalaa on myös pohjaanpalanu trangiaruoka, jos on ihan hirveä nälkä. Tai kaatosade vaeltaessa! Jos partioon liittyvätkin asiat käy, niin vähän harmittaa, että ihmisillä on niin vääristyny kuva koko touhusta.

 Millä ikäkaudella oot? 
Oon samoaja vielä vuoden tai kaksi.

 Missä lippukunnassa oot? 
Napapiirin Tytöissä - "NaTyissä" -, eli Rovaniemen ainoassa tyttölippukunnassa. Me toimitaan kuitenki aika tiiviisti yhteistyössä Napapiirin Poikien kanssa.

 Paljon maksaa? 
Suomen Partiolaisten jäsenmaksu on n. 50 euroa vuodelta, jonka lisäksi ainakaan meiän lippukunnalla ei oo omaa jäsenmaksua. Tietenki jäsenmaksun lisäksi tulee maholliset leirimaksut, mutta ne riippuu ihan omasta lähtemisestä.

 Mitä teet ite partiossa aina? 
Tällä hetkellä toimin johtajana siellä sun täällä. Oon yleensä se, joka alottaa yhteislaulujen laulamisen ja se, joka huolehtii ensiapupakkauksen mukaan. Ja tietysti piän aina hauskaa ja tutustun uusiin ihmisiin. :)

 Mitä teette leirillä ja retkillä? 
Leireillä toimin pääsääntöisesti nykyään johtajana ja osallistun pienempien toiminnan järjestämiseen. Pienemmillä on sitten järjestettyä ohjelmaa teeman mukaisesti. Leireillä on myös perinteiset lipunnostot ja yhteiset ruokailut ja iltanotskit. Retkillä me vaan ollaan hyvällä porukalla höpöttämässä kaikkea ja syömässä ittemme täyteen ruokaa. Oman vartsun (sen, mitä johdan) retkillä me tietenkin järjestetään tekemistäkin.

 Millasia leirejä teillä on? 
Napapiirin Tytöillä (ja Pojilla) on joka vuosi yhteiset syys-, pääsiäis- ja kesäleirit, jonka lisäksi Lapin Partiolaiset järjestää joka vuosi vaihtelevalla paikkakunnalla viikonlopun mittaisen tahin helmikuussa ja muutaman vuoden välein piirileirin. Piirillä on myös leirejä tarpojaikäsille - eli 12-15 -vuotiaille - (ja joskus muillekin), joilla mie oon ollu johtajana nyt muutaman kerran. Aina välillä on myös sitte mahollisuus lähteä Suomen Partiolaisten suurleireille (seuraava vuonna 2016) ja kansainvälisille leireille. Näitä mahollisuuksia tulee ja menee vähän vaihtelevasti, koska aina keksitään jotain uusiakin. :)

 Millä leireillä oot ollu? 
Oon ollu kolmella lippukunnan kesäleirillä, kaheksalla tahilla, yhellä piirileirillä, Kilkkeellä (Suomen Partiolaisten suurleiri) ja kolmella TOJulla (Tarpojien Oma Juttu, piirin tarpojaikäisten leiri). Vierailuja eri leireille oon tehny muutamaan otteeseen. Niin ja jos Napapiirin Tyttöjen juhlavaellus lasketaan mukaan, niin 11-vuotiaana olin siellä vaeltelemassa sen 32 kilometriä - huh huh! Muistaakseni nää on kaikki, mutta voi olla, että muisti pettää. Ketä tunnet partion kautta? 
Tunnen partion kautta ihan mielettömän paljon ihmisiä! Lähinnä kaikki asuu Lapissa, koska koko Suomen laajusiin juttuihin en oo oikein päässy mukaan. Pakko kuitenkin mainita nyt ainakin kaikki TOJulla olleet lapsoset, kasa johtajia ja aikuisia, minun omat vartsulaiset ja monta meiän lippukunnasta! Voiii ja Kaisa, se on pakko mainita erikseen! Apua ja tietenki meiän Pussirottaporukka, mutta suurimman osan niistä tunnen alunperin partion ulkopuolelta - Venlaan oon kuitenki tutustunu 100% partiossa! En tiiä, haetko nyt tällä kysymyksellä sitä, että löysin ensirakkautenikin partioleirillä. Mutta näitä riittää mielettömästi! :)

 Minkä ikäisiä johdat? 
Omat vartsulaiseni on nyt syksyllä 8. luokkalaisia (tarpojia), mutta leireillä johdan kaikkia leiriläisiä, olivat he minkä ikäisiä tahansa. Koulutus mulla on kuitenki tarpojien (12-15 -vuotiaat) johtamiseen.

 Paljon leirit maksaa suurinpiirtein? 
Riippuu ihan leiristä ja että missä se on! Tahit ja meiän lippukunnan leirit maksaa 30-60 euroa, muistaakseni piirileirit on sitten vähän kalliimpia. Kilke (suurleiri) makso useamman satasen ja viime vuotinen jamboree (koko maailman partiolaisten leiri) makso yli tonnin. Johtajille leirit on yleensä ilmaisia tai ainakin halvempia, kuin muille, koska sinne mennään sillon töihin.


 Onko partiossa usein kirkkoja tai muuta uskonnollista? 
Tää on taas näistä riippuu mistä roikkuu -asioita, koska jokasella lippukunnalla on ihan omat hommansa ja eri puolella Suomea on kans aivan erilaisia menetelmiä. Rovaniemellä NaTyjen ja NaPojen toiminta järjestyy seurakunnan kautta, joten meiän partiotyöntekijäkin on siis seurakunnan nuorisotyöntekijä. Leireillä voi olla muutama hengellinen hetki ja tahilla on aina partiomessu. Jotkut partiossa laulettavat laulut on hengellisiä. Meillä on myös täällä Yrjönpäiväkirkko ja Itsenäisyyspäiväkirkko, sekä meitä saatetaan pyytää avustamaan joihinki jumalanpalveluksiin (se on tietenki vapaaehtosta). Lapissa ollaan enemmän mukana hengellisessä toiminnassa, mutta pyytämällä leirikirkostakin voi jäädä pois. Etelä-Suomessa partiolaiset toimii paljon vähemmän kirkon kanssa yhteydessä ja toiset eivät ole lainkaan missään tekemisissä kirkon kanssa. Riippuu siis ihan siitä, missä päin oot.

 Miten alotit partion ja miten voi alkaa harrastaan? 
Alotin partion kakkosluokalla (en päässy vielä ykkösellä mukaan, koska oli johtajapula), vaikka oikeastaan oon ihan elämäni alusta asti ollu mukana partiojutuissa, koska minun vanhemmat on/on ollu kans partiossa - ihan niinku meiän koko lähisukukin minun kummeineen ja pianonsoitonopeineen. Mulla on siis partio veressä, eikä multa oikeastaan ees koskaan kysytty, haluanko alottaa partion - minut vaan laitettiin sinne, enkä hetkeäkään oo katunu sitä.
     Ilmottautumisia otetaan vastaan koulujen alun aikaan, eli nyt syksyn alussa, ja ainakin meiän lippukunnat on Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla 16.-18. elokuuta paistamassa tikkupullaa ja kertomassa lisää meiän toiminnasta. Yleisesti ottaen mukaan voi ilmottautua pitkin vuotta soittamalla lippukunnan johtajalle tai hyppäämällä kaverin mukaan - sudenpentuikäsiä (7-9 -vuotiaat) kuitenki pyritään ottamaan mukaan vaan alkusyksystä, ettei tule mitään ongelmia johtajien kanssa. Vartiot alkaa kokoontua aina syksyisin uudestaan.
Sinua lähimmät lippukunnat löyät helposti partiohausta (klick!) ja sitä kautta pääsee myös lähettämään liittymislomakkeen.

 Mitä teet johtamasi ryhmän kanssa? 
Me Rosan kanssa yritetään tehä mahollisimman paljon tarpojaohjelman mukaisesti. Napapiirin Tyttöjen tarpojavartioiden johtajien kesken päätetään aina puolen vuoden suoritettava tarppo, josta sitten otetaan aina yhen vartsukerran aiheeksi joku pakollinen asia esim. leivottiin pizzaa ja tehtiin mainoksia. Sen lisäksi meiän vartsulla on ollu alusta asti käytäntönä, että eka pietetään kuulumisrinki (vähentää kummasti vartsulaisten höpöttelyä) ja se, että joka kerralla leikitään. Lopuksi on aina sitten hartaus, jossa lauletaan tai kirjotellaan sydämiin yms. Ollaanhan me tietenkin kaks kertaa puolessa vuodessa aina retkelläkin kämpillä ja yritetään aina innostaa pienempiä lähtemään meiän kanssa vaikka partiokirkkoon tai leireille.


 Oletko käynyt jamboreilla tai haluaisitko mennä? 
Oon käyny finnjamboreella, Kilkkeellä, jos se lasketaan. Oisin viime kesänä voinu lähteä Ruottiin jamboreelle, mutta mulla vähän masensi ja hidasti se, että se oli Ruotsissa, jonne täältä ajaa ihan tunnissa - siinä ei vaan oo mitään viehätystä. Muuten oisin ehottomasti lähteny ja vanhemmat ois kans kannustanu mukaan. Missasin siis oman leiriläismahdollisuuteni, mutta saa nähä, jos lähtisin vaikka Japaniin sitte töihin! Näin jälkikäteen voin sanoa, että harmittaa vähän, vaikka toisaalta oon kuullu aika paljon epäonnistumisia Ruottin jamboreelta.

 Kuinka paljon partio oikeasti vie aikaa? 
Ihan sen verran, mitä itse siihen haluaa aikaa laittaa. Ite oon partiohommissa kiinni vähintään sen kerran viikossa ja joskus enemmänkin, riippuu vähän siitä, onko viikonloppuna retkeä tai muuta jännää. :)

 Kenen kanssa johdat ryhmää vai ootko yksin? 
Johdan vartsua Rosan kanssa, jonka oon tuntenu 3. luokalta asti. Me ollaan Rosan kanssa tosi läheisiä kavereita ja muistan, ko jo vartsuikäsenä päätettiin, että aletaan sitten johtamaan yhessä - ja hyvin on toiminu! Meillä ei Rosan kanssa yhteistä vartsuhistoriaa oo ko puoltoista vuotta (puoli vuotta vartsulaisina ja vuosi ollaan johdettu yhessä), mutta minusta partio ei oo mitään ilman Rosaa. ♥ 
Ylempänä oikealla kuvassa on Rosa viime tahilla.

6 kommenttia:

 1. hmm... sait mut harkitsemaan partion kokeilemista, kiva postaus! :)
  mut siis etkö tykkää ryhmästäsi? eikö se johtaminen oo aika vaikeaa jos jonku naama ottaa päähän? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oii kannattaa ehottomasti ainaki kokkeilla! siis meiän ryhmä on aivan huippu ja rakastan "minun lapsia" aivan suunnattomasti, mutta oon muillekin pienemmille johtaja, ko omille vartsulaisilleni (esim. leireillä), eikä kaikkien kanssa tietenkään aina synkkaa :)

   Poista
 2. oi, paljon tietoa! tuo kuva on varmasti sodankylän kirkosta?:)) t.sodislainen;)

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus :) käyn itekkin partioo :)

  VastaaPoista